Συνεχίζεται η ενημέρωση της Περιφέρειας Κρήτης στους Δήμους για τα ενεργειακά αποδοτικά κτίρια

Η ενεργειακή ανακαίνιση των δημοσίων και δημοτικών κτιρίων αποτελεί βασική προτεραιότητα της δίκαιης ενεργειακής μετάβασης και της πράσινης τοπικής ανάπτυξης με σημαντικές επενδύσεις και πολλαπλό «παραδειγματικό» χαρακτήρα.

Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κρήτης – Ενεργειακό Κέντρο της Περιφέρειας Κρήτης, που αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο της Περιφέρειας Κρήτης και αποσκοπεί στην διασύνδεση και οριζόντια συνεργασία των σχετικών έργων και προγραμμάτων, συνεχίζει τις συναντήσεις εργασίας με τους Δήμους της Κρήτης για την προετοιμασία έργων ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτηρίων.

 

Αυτό γίνεται αφ’ ενός λόγω της συμμετοχής του ΠΤΑ Κρήτης στο έργο Interreg Ελλάδα Κύπρος «Συνεργατική ευφυής εκπαίδευση και ηλεκτροκινητικότητα – κτίρια μηδενικής ενέργειας / CIZEBs» και σtο έργο «HORIZON –  Δίκτυο ευρωπαϊκών τοπικών αρχών για την ενεργειακή μετάβαση / ePLANET», τα οποία αφορούν σε καινοτόμες προσεγγίσεις για τα ενεργειακά αποδοτικά δημόσια / δημοτικά κτίρια και αφ’ ετέρου λόγω της συνεργασίας του ΠΤΑ Κρήτης με την Διαχειριστική Αρχή του ΠΕΠ Κρήτης για την ωρίμανση των επενδυτικών προτάσεων έργων ενεργειακής αναβάθμισης των δημοτικών κτιρίων από τους Δήμους της Κρήτης στη νέα επερχόμενη πρόσκληση το φθινόπωρο του 2023.

 

Έτσι μετά την προηγούμενη ενημέρωση οκτώ (8) Δήμων της Κρήτης έγιναν σχετικές συναντήσεις με άλλους τρεις Δήμους της Κρήτης, το Δήμο Ρεθύμνης, το Δήμο Ιεραπέτρας και το Δήμο Αγίου Νικολάου. Το πρώτο θέμα υψίστης προτεραιότητας που συζητήθηκε είναι η άμεση αναγκαιότητα σύνταξης από τους Δήμους της Κρήτης και την Περιφέρεια του «Σχεδίου Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων Περιφερειών και Δήμων (ν. 4243/2015) το οποίο αποτελεί προαπαιτούμενο για την υποβολή νέων προτάσεων για χρηματοδότηση τους από το ΠΕΠ Κρήτης στη νέα επερχόμενη προκήρυξη του φθινοπώρου του 2023.

Παρουσιάστηκαν επίσης καινοτόμα συστήματα, όπως το σύστημα απεικόνισης ενεργειακών δεδομένων και συγκεντρώσεων διοξειδίου του άνθρακα σε πραγματικό χρόνο που έχει εγκατασταθεί από το ΠΤΑ Κρήτης στο έργο της ενεργειακής ανακαίνισης του κτιρίου του Γυμνασίου – Λυκείου του Αγίου Μύρωνα (ευρωπαϊκό έργο CIZEB με το Δήμο Ηρακλείου) και η ηλεκτρονική πλατφόρμα ενεργειακής διαχείρισης του ευρωπαϊκού έργου e-PLANET από τις Δημοτικές αρχές, για τα «Σχέδια Βιώσιμης Ενέργειας και Κλίματος» (ΣΔΑΕΚ) καθώς και για τα ενεργειακά δεδομένα καταναλώσεων κτιρίων, γεωτρήσεων άρδευσης και ύδρευσης  και οδοφωτισμού των Δήμων Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας.

Παρόλο που κάποιοι – μεγαλύτεροι κυρίως – Δήμοι προετοιμάζουν το προαπαιτούμενο «Σχέδιο Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» επισημάνθηκαν οι δυσκολίες ανταπόκρισης των Δημοτικών αρχών στις σχετικές νομικές υποχρεώσεις λόγω ελλείψεων προσωπικού και μελετών και απουσίας τυποποιημένης διαδικασίας οριζόντιας συνεργασίας των δημοτικών υπηρεσιών και των κεντρικών αρχών για την συλλογή, καταγραφή και επεξεργασία των ενεργειακών καταναλώσεων και των αντιστοίχων δαπανών.

Επιβεβαιώθηκε η αναγκαιότητα συντονισμού και συγκεκριμένης συνεργασίας με την ΔΕΔΔΗΕ ώστε να υιοθετηθεί κοινό πρότυπο τακτικής αποστολής των ηλεκτρικών καταναλώσεων – ανά κατηγορία και ανά μετρητή ως απαραίτητη προϋπόθεση σύνταξης των «Σχεδίων Ενεργειακής Απόδοσης Κτιρίων» καθώς και της εκπλήρωσης της νέας νομικής υποχρέωσης των Δήμων στα  πλαίσια του Εθνικού Κλιματικού νόμου (Ν. 4336/2022) για την σύνταξη «Σχεδίων μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα – – Δησμε».

Η απουσία συστηματικών καταγραφών και απουσία σχετικών βάσεων δεδομένων για ενεργειακές ανακαινίσεις δημοτικών και περιφερειακών κτιρίων – που δύναται να χρηματοδοτηθούν από υπάρχοντα ποικίλα και διαφορετικά προγράμματα – δυσχεραίνουν την παρακολούθηση και τον προγραμματισμό, των σχετικών έργων καθώς και την υιοθέτηση νέων τεχνολογιών (π.χ. έξυπνοι μετρητές) για και την ανάπτυξη του «παραδειγματικού» και «εκπαιδευτικού» ρόλου των Δημοτικών κτιρίων για τους πολίτες, τους νέους και του επισκέπτες. Η ενσωμάτωση αυτών των αποτελεσμάτων σε γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS) θα τα καταστήσει προσιτά και χρήσιμα στους δημότες και θα συν διαμορφώσει την «πράσινη» εικόνα της Κρήτης στο διεθνές κοινό.

Στις συναντήσεις εργασίας συμμετείχαν στελέχη από διάφορες Υπηρεσίες των Δήμων Ρεθύμνου, Αγίου Νικολάου και Ιεράπετρας οι υπεύθυνοι  Αντιδήμαρχοι και πολιτικά στελέχη καθώς και ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Ζερβός. Η ανταλλαγή απόψεων και η οριζόντια παρουσίαση των διαδημοτικών εμπειριών καθώς και των πιλοτικών έργων αποτελεί αναγκαιότητα με πολλαπλά οφέλη και πρέπει να καθιερωθεί ως καλή πρακτική.

Τις συναντήσεις συντόνισαν οι κ. Ν. Ζωγραφάκης Δ/ντής ΠΤΑ Κρήτης – Ενεργειακού Κέντρου και ο κ. Γ. Παντελάκης Τμηματάρχης ΠΤΑ Κρήτης.

Προηγούμενο Κίνδυνος Πυρκαγιάς πολύ υψηλός αύριο Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 για όλη την Κρήτη

Συνδεθείτε μαζί μας

Υπ. Προστασίας Δεδομένων (DPO)

Συνδεθείτε μαζί μας